Friday, February 09, 2007

 

Περιβάλλον

Ο Φεβρουάριος έχει ήδη μπει και έχουμε φτάσει σχεδόν στη μέση του και ο χειμώνας ετοιμάζεται να μας εγκαταλείψει, αλλά κανείς δεν κατάλαβε ότι είχαμε χειμώνα, γιατί πολύ απλά δεν έκανε καθόλου κρύο με εξαίρεση λίγο τα Χριστούγεννα και μία μέρα που χιόνισε στην Αθήνα. Αυτή η ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη νομίζω ότι έκανε ένα πολύ καλό στον άνθρωπο (φυσικά και
coca cola που είδε τα έσοδα της να εκτοξεύονται στα ύψη), γιατί έπεισε και τον πιο δύσπιστο ότι η κατάσταση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος δεν πάει άλλο και κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα! Αυτή η αφύπνιση του κόσμου παρέσυρε τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες να πάρουν μέτρα: Ο Bush παραδέχτηκε ότι το πρέπει να περιοριστεί ο μόλυνση και ότι σκοπεύει να πάρει μέτρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιβάλλει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 130 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο από 160 που είναι σήμερα, πετρελαϊκές βιομηχανίες επενδύουν σε πιο φιλικά στο περιβάλλον καύσιμα όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια σκοπεύουν να επενδύσουν 130 εκατομμύρια ευρώ σε αντίστοιχους σκοπούς. Άξια αναφοράς είναι και ο διαγωνισμός που ανακοίνωσε ο εκκεντρικός επιχειρηματίας Richard Branson με έπαθλο 25 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον βρει την καλύτερη λύση για την αφαίρεση των αερίων που ευθύνονται για την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Όλα αυτά τα μέτρα ίσως να μην είναι αρκετά αλλά επιτέλους για πρώτη φορά γίνονται κάποια έργα, μέχρι τώρα είχαμε μόνο λόγια και καθόλου έργα. Γι αυτήν την στασιμότητα που υπήρχε τόσα χρόνια είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουμε και εμείς τις ευθύνες μας, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες. Δε φταίνε μόνο οι βιομηχανίες και οι κυβερνήσεις, πρώτα απ όλα φταίνε οι πολίτες. Ο απλός ο κόσμος δε χρειάζεται να κάνει κάτι το δύσκολο, απλά να αλλάξει λίγο την καθημερινότητα, πχ να κάνει ανακύκλωση, να θερμομονώσει το σπίτι του, να βάλει ηλιακό θερμοσίφωνα, να χρησιμοποιεί όσο περισσότερο μπορεί το λεωφορείο και τόσα άλλα απλά πράγματα και κυρίως να έχει μία πιο υπεύθυνη στάση και νοοτροπία απέναντι στο περιβάλλον και τότε είναι σίγουρο πως και οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θα προσαρμοστούν και θα σεβαστούν και αυτές το περιβάλλον.


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?