Sunday, May 13, 2007

 
Ελληνικό κράτος

Το ελληνικό κράτος δυστυχώς έχει μεγάλο μέγεθος και γι’ αυτό το λόγο είναι δυσκίνητο, ανελαστικό, πολυδάπανο, δεν προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, αδιαφορεί για τους νόμους, που διέπουν την λειτουργία της οικονομίας, δεν αφήνει τις παραγωγικές δυνάμεις να δράσουν και απέτυχε στις περισσότερες από τις αρμοδιότητές του. Αποδείχθηκε ότι είναι ανίκανο σαν επιχειρηματίας, ανίκανο να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες του, ανίκανο να διαχειριστεί αποδοτικά τα λεφτά των φορολογούμενων, ανίκανο να βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας και ανίκανο να προστατεύσει τον πολίτη. Εντέλει σήμερα ο πολίτης θα πρέπει να προστατευτεί από το κράτος.
Αυτή η αναποτελεσματικότητά του οφείλεται στο μεγάλο και δυσκίνητο όγκο του, στη γραφειοκρατία που το χαρακτηρίζει, αλλά και στην έλλειψη προσόντων αυτών που το διοικούν με πρώτους και καλύτερους τους πολιτικούς.
Δυστυχώς οι κυβερνήσεις που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν κατώτερες των περιστάσεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Έτσι και η κυβέρνηση Σημίτη αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο χρηματιστηρίου, τα πολύ υψηλά ελλείμματα, και τα φαινόμενα διαπλοκής. Ομοίως και η σημερινή δεν είχε καλύτερες επιδόσεις. Η διαφθορά συνεχίζει να υφίσταται, το οποίο φαίνεται από την υπόθεση των ομολόγων. Ο δημόσιος τομέας δεν περιορίστηκε, αλλά αυξήθηκε με τις προσλήψεις αρκετών καινούργιων δημοσίων υπαλλήλων μονίμων ή συμβασιούχων, πολλοί από τους οποίους μπήκαν από το παράθυρο. Οι σπατάλες του κράτους αυξάνονται. Οι ΔΕΚΟ το 2007 θα παρουσιάσουν αυξημένα ελλείμματα κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και θα φτάσουν στο τεράστιο ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ!!!!!!! Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εφησυχάζει, γιατί την ικανοποιεί η μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο όμως επιτεύχθηκε χάρη στον περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων και στην μείωση των τόκων των δανείων, που παίρνει το κράτος για την αποπληρωμή του τεράστιου δημοσίου χρέος, γιατί αύξησε την διάρκεια αποπληρωμής τους.
Αυτή η μετριότητα των πολιτικών δύσκολα θα αλλάξει στο μέλλον και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί η επιρροή τους στην οικονομική ζωή του τόπου, το οποίο θα ‘χει σαν αποτέλεσμα να λειτουργεί η οικονομία πιο ελεύθερα και να αυτορυθμίζεται κατά κύριο λόγο από μόνη της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του περιορισμού του κράτους, δηλαδή μέσω των αποκρατικοποιήσεων σχεδόν όλων των ΔΕΚΟ. Επιπλέον θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλία, στην οποία ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της ο Socrates αποφάσισε μέχρι το 2009 να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας του κατά 75000 και στους υπόλοιπους να δώσει αυξήσεις κάτω από το όριο του πληθωρισμού.
Η φιλελευθεροποίηση της χώρας είναι σήμερα μονόδρομος και θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, τα οποία θα γίνουν αισθητά στο σύνολο του λαού.

Comments:
Φίλε δεν προλαβαίνω τώρα να γράψω παραπάνω. Εξαιρετικό άρθρο!

Εντάσσεσαι στους Απηυδησμένους Πυρήνες!
 
\beginquote
Αυτή η μετριότητα των πολιτικών
\endquote
Δεν είχαμε πάντα πολιτικούς να μας κυβερνούν(ουυυυυυυυυυυυ
υυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ)
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?